Резервирай
За с.Главатарци

Разберете повече за историята на местността с.Главатарци:
Село Главатарци е разположено в сърцето на източните Родопи, на 368м. надморска височина, на хълм издигащ се между два ръкава на язовир Кърджали. В продължение на хиляди години този Родопски край е бил люлка на различни цивилизации и култури. Тук са били Траки, Елини, Римляни, Славяни, Прабългари, Византийци и Латинци.
От по-новата история данните, датиращи от присъединяването на Кърджали и областта през 1912г. към Княжество България, показват, че селото е имало 40 сгради, 50 домакинства и 240 жители, живеещи в 5 махали. Името на селото е било Емир-Оглар.


През 1934г. е преименувано на Главатари, а през 1966г. на Главатарци. Добре развита и по-гъсто населена е била махалата, близо до брега на р. Арда. През 1957г. започва строежа на язовир Кърджали и населението започва да се преселва в сегашната част на Главатарци и в близкото с. Енчец.


Началото на новото строителство започва със застрояването на вилата Горско Стопанство Кърджали през 1984г.. До 1990г. сградите са вече 6, предимно вили за почивните дни. През периода 1989-1995г. селото почти обезлюдява, след което започва да се изпълва с нов живот. Жители на Кърджали, привлечени от красотата на природата, спокойствието и близостта на местността до града, го правят привлекателно място за живеене или пристан за почивните дни.